top of page
pexels-mike-murray-aangepast.jpg

Het zoveelste artikel over zelfliefde?

 

Neen, eerder een ode aan het aangaan van een liefdevollere verbinding met jezelf.

Een snelle zoektocht op internet toont me dat er al veel geschreven is over het onderwerp. Met tips als ‘stop met zelfkritiek!’ of ‘spreek tegen jezelf zoals je tegen een vriend(in) zou spreken’. Mooi in theorie. We hebben het vast allemaal weleens gehoord. Dat wil echter niet zeggen dat we het meteen ook kunnen implementeren in ons leven.

 

‘Ga jij me dan dé ultieme tips geven die wél helpen?’, vraag je je misschien af. Wel, lees verder en beslis zelf … Hier begint het tenslotte al mee, met kiezen wat bij jou past, wat jou aanspreekt, wat klopt voor jou. Als iets niet resoneert met wie je bent, waarom zou je er dan nog verder tijd aan besteden? Een tv-programma waarbij je denkt ‘saai!’, een boek waarin je niet vertrokken geraakt, misschien wel dit artikel. Voel je het niet? Denk je ‘dit is niet ik’, ga dan op zoek naar wat wel ‘ik’ is. Wie weet wat voor moois je gaandeweg tegenkomt. Dingen die je miste omdat een stemmetje in je hoofd zei ‘dat je nu toch al zover was’ of ‘het wel bijna ten einde zal zijn’. Heb je enig idee wat je op 10 minuten tijd kan doen? Stel eens een timer in op 10 minuten, begin met opruimen en zie hoe ver je komt. Ik schrik er telkens zelf van wat er mogelijk is op zo’n korte tijd. Ook het bedenken van een nieuw idee neemt slechts enkele seconden in beslag (het uitwerken ervan wat langer 😉). En die ideeën komen vaak makkelijker op onbewaakte momenten wanneer je met niets bijzonder bezig bent, wanneer je in stilte bent met jezelf. Daarom hier mijn eerste tip:

 

Tip 1 - Inlassen van een rustmomentje

Denk je nu meteen ‘daar heb ik geen tijd voor!’, dan is deze tip in het bijzonder voor jou. Wat creativiteit kan hierbij helpen, want wat doe je eigenlijk wanneer je naar het toilet gaat? Scroll je doorheen social media? Denk je na over het volgende dat je gaat zeggen als je terug bent bij je gesprekspartner? Wat als je deze gelegenheid benut om even in te checken bij jezelf? Even je ogen te sluiten, rustig adem te halen of te zuchten en te voelen wat er gaande is in je lichaam. En dan bedoel ik niet voelen hoe de pipi uit je stroomt, maar echt aan jezelf vragen hoe het met je gaat. Voel je ergens spanning? Of voel je net energie en vreugde omdat je met iets bezig was waar je erg blij van werd? Door even stil te staan, kan je in het eerste geval kijken of je je lichaam wat zachter kan laten worden en in het tweede geval nagaan of je die vreugde extra in jezelf kan verankeren. In beide gevallen loop je met een heel ander gevoel de deur weer uit.

‘Wauw! Fijn! Een eerste bruikbare tip!’, denk je nu ongetwijfeld. Wel, goed nieuws, ik heb er nog 4! Te beginnen met mijn eigen stokpaardje:

Tip 2 - Schrijven

Ik hou zelf zo ontzettend veel van schrijven. Het gevoel van de pen die over het papier gaat, het vloeiende ervan, de woorden die uit mijn handen stromen. Een heel ander gevoel dan wanneer ik typ. Ook deze eigenste tekst heb ik eerst met de hand geschreven, op die manier komt het meer uit het hart. 

Het kan heel therapeutisch werken om te schrijven. Dit is hoe ik het ervaar: als ik nadenk over een situatie, blijven er een aantal gedachten door mijn hoofd gaan. Vervolgens beginnen die gedachten weer van voren af aan en zo blijven ze steeds opnieuw en opnieuw cirkeltjes draaien. In de volksmond noemt men dat piekeren trouwens. 😉

Wat gebeurt er nu als je die gedachten begint op te schrijven? Je doorbreekt die cirkel. Wat op papier staat, hoef je immers niet meer in je hoofd te houden. Ergens - bewust of onbewust - heb je schrik om je gedachten te vergeten en daarom denk je dat het goed is om ze te blijven herhalen. Eens ze op papier staan, hoeft dat niet meer. 

Er gebeurt echter nog iets. Er komt ruimte voor nieuwe gedachten. Gedachten die je verder brengen. Inzichten waar nu ruimte voor is, waar die er eerder niet was. Door elke dag consistent te schrijven - en dus niet enkel als je in cirkeltjes blijft denken - ga je zelfs minder piekergedachten krijgen, omdat alles nu toch op papier staat. En niet enkel dat! Je gaat er zelfs creatiever van worden. Want ook daarvoor ontstaat er nu ruimte. En of dat allemaal nog niet genoeg is, ga je ook nog eens patronen zien. Dingen waar je vaker over schrijft waardoor je beseft dat het tijd wordt daar iets mee te doen. 

Ik verzin dit niet zelf. Julia Cameron schreef er jaren geleden al over in haar boek ‘The Artists Way’. Een 12-weken programma om je creativiteit weer aan te wakkeren. Eigenlijk is het dus ook haar stokpaardje en vormt het de basis van haar boek. Probeer het dus zeker uit. Aangezien het een bewezen methode is, kan het ook jou enkel goeds brengen.

Maar wanneer moet je nu de tijd vinden om ook dát nog eens te doen? Wel, daarvoor heb ik mijn volgende tip:

Tip 3 - Tijd maken

We zijn allemaal druk, druk, druk, maar wat als je, in plaats van naar tv te kijken, een serie te bingen of te scrollen doorheen Facebook iets anders doet? Mindblowing, toch? Ik weet het. Maar écht, de tijd die de meesten onder ons hieraan besteden, is veelal gigantisch. Dit al gewoon een uur minder doen, creëert een arsenaal aan mogelijkheden. Schrijven dus, of creatief bezig zijn, of een rustig muziekje opzetten, wat kaarsjes aansteken en lekker genieten van een warm bad. Wees creatief, zoek uit wat bij jou past, waar jij van aan gaat. Misschien wil je wel een online webinar volgen rond iets wat jou interesseert, zodat je ook nog persoonlijk kan groeien. Want dat is uiteraard mijn volgende tip!

​Tip 4 - Zelfontwikkeling

Voor mij persoonlijk is dit mijn leven. Ik vind het heerlijk om hierover te lezen, workshops of online programma’s te volgen. Dat is waar ik van aan ga. Het is niet voor niets dat ik er mijn beroep van maakte. Mensen laten verbinden met zichzelf en met elkaar is de insteek van alles wat ik doe. Ik geloof dat hoe sterker de verbinding wordt met jezelf, hoe hoger je kan vliegen. Daarom koos ik ook voor ‘Ik wil vliegen’ als naam voor mijn bedrijf. Ik bedoel hiermee dat je steeds duidelijker gaat zien wie je bent, wat je wilt en niet wilt en welke keuzes daarmee gepaard gaan. Het maakt het makkelijker om knopen door te hakken, zodat je het leven gaat leiden dat jij wilt en dus bij jou past. Hoe je start met die zelfontwikkeling, is geheel aan jou. Er zijn echt zoveel mogelijkheden, van therapie tot energetische behandelingen tot fysieke workshops. En het is vaak een combinatie van verschillende dingen die je verder brengen dan je wellicht ooit had kunnen dromen. 

En dat brengt me ook bij mijn laatste tip. Niemand zal me tegenspreken dat dit mogelijk het belangrijkste onderdeel is wanneer het gaat om verbinden met jezelf:

​Tip 5 - Inlassen van verwenmomentjes

Dit is echt pure zelfliefde! Een dagje sauna of een massage. Ik kan er alleszins van genieten. Al heb jij het misschien niet zo op die naaktheid. In dat geval zijn er nog geklede alternatieven als shiatsu of een relaxerende voetmassage die ik - uiteraard geheel toevallig 😉 - zelf aanbied. Maar ook een wandeling in de natuur of een avondje yoga kunnen heel helend zijn en daar gaat het om. Manieren vinden waarop je jezelf kan helen, waardoor je naar een next level kan gaan in jouw leven. Van jezelf een 2.0 versie maken waarbij je steeds verder groeit. Zelfontwikkeling is nooit ten einde. We lijken altijd ergens te willen geraken. Veel fijner is het om te genieten van de reis en te aanvaarden dat er zich steeds nieuwe zaken aandienen. Kijk hier met nieuwsgierigheid naar. Omarm ze. Onderzoek wat het jou kan brengen. Wat je ervan kan leren. Ik beloof je dat wanneer je terugkijkt, je je leven gaat indelen in een tijd vóór en een tijd ná een bepaald punt in je zelfontwikkeling. Dat je merkt dat alles dag en nacht veranderd is. Dat jij veranderd bent. Dat je meer van jezelf bent gaan houden en je klaar bent om de echte jij, zonder maskers, aan de wereld te laten zien. 

Vond je dit bruikbare tips? Dan nodig ik je uit dit artikel te delen met anderen zodat ook zij er gebruik van kunnen maken. Ik heb het romantische beeld dat als iedereen liefdevoller met zichzelf omgaat, we ook liefdevoller met anderen omgaan en we zo allen samen zorgen voor een vredevollere wereld.

Hoe mooi zou dat zijn?

bottom of page